Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Μερικές Αλήθειες...


Ένας φίλος σήμερα μου έγραψε διάφορα στο facebook για τον κομμουνισμό και την έκφρασή του στην Ελλάδα, και την ιστορία του... Σε προσωπικό μήνυμα του απάντησα περίπου το παρακάτω κείμενο...

Όλα τα πράγματα έχουν πάντα δύο πλευρές. Ποτέ μία. Τα τραγικά λάθη του ΕΑΜ είναι γνωστά σε όλους. Δεν χρειάζομαι μάθημα ιστορίας για να τα μάθω. Γνωστά, χιλιοειπωμένα, χιλιοτραγουδισμένα ίσως, διασταυρωμένα. Είναι γεγονότα, που ουδείς αρνείται. Είναι δεδομένα, κι ας έχουμε από την άλλη την προδοσία της Βάρκιζας που τα ξεκίνησε όλα αυτά... Επίσης είναι δεδομένα τα εγκλήματα του Στάλιν, χιλιοειπωμένα και χιλιοτραγουδισμένα. Κι επίσης αναγνωρισμένα από όλη την αριστερή πτέρυγα, κι ας υπάρχουν ακραίες θέσεις. Ακραίες θέσεις υπάρχουν παντού!


Στο σήμερα όμως, ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ, και όχι στην ιστορία την παρελθούσα, θα πρέπει επειγόντως να καταλάβεις ότι αυτό που μας έφερε εδώ, πολύ λίγη έως ελάχιστη σχέση έχει με αυτό το σκοτεινό παρελθόν, αλλά με ένα γιγάντιο σκοτεινό παρόν και μέλλον. Δεν είναι ο Κομμουνισμός που μας οδήγησε εδώ, παρά τα εγκληματικά του λάθη. Αυτό που μας οδήγησε εδώ δεν είναι ΚΑΝ ο καπιταλισμός, κι ας λέει ο Μπογιόπουλος σωστά πως "φταίει ο καπιταλισμός ηλίθιε"! Ο καπιταλισμός, με σωστές ενέσεις σοσιαλισμού και αρκετές κομμουνισμού, μια χαρά θα μπορούσε να το πάει, και την κρίση (που θα ερχόταν ασυζητητί) να την φάνε στα τετρασέγγονά σου!

Η κρίση δεν είναι το μπιλιέτο που σου ήρθε εσένα μόνο... Δεν είναι αυτό που ήρθε σε μένα μόνο και δεν μπορώ να πληρώσω και να ήθελα! Η κρίση, φίλε μου, είναι πολύ βαθύτερη από αυτό. Είναι τόσο συστημική όσο δεν πάει! Τόσο βαθιά όσο δεν πάει! Ξέρω ότι το ξέρεις! Δεν μπορεί να μην το ξέρεις, όσο κι αν είσαι δικηγόρος ή μηχανικός ή δάσκαλός ή χημικός! Βασική αριθμητική θέλει, όχι περίπλοκα οικονομικά και αποπροσανατολιστικά μαθηματικά! Απλή αριθμητική!

Το ερώτημα λοιπόν είναι ΠΟΥ ΣΚΑΤΑ πάμε; Πάμε σε ένα default του συστήματος; Αλλά όχι default με την έννοια της χρεωκοπείας! Ένα default με την έννοια του συστημικού reboot! Πως κάνει ο υπολογιστής; Ε, τέτοιο! Πάμε σε τέτοιο;

Εγώ διαφωνώ! Δεν έχει νόημα να ξανατρέξω από την αρχή το σενάριο και την ιστορία, γιατί ξέρω που θα με οδηγήσει! Στο σήμερα, μετά από μερικά χρόνια, κι αν δεν είμαι εγώ θα είναι τα παιδιά μου ή τα εγγόνια τους! Άρα θέλουμε κάτι διαφορετικό! Τελείως διαφορετικό!

Τι είναι αυτό που δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα; Τον πραγματικό Κομμουνισμό! Αυτόν δεν τον δοκιμάσαμε! Μόνο τον γευτήκαμε λίγο, στο όνομα του υπαρκτού Σταλινισμού. Μιας κοινής χούντας με άλλο όνομα μόνο! Αν το καταδικάζεις αυτό θα πρέπει να καταδικάσεις αυτόματα και αυτό που ζεις! Την χούντα των τραπεζών και των ομοίων τους!

Έχεις φάει το κόλλημά σου στην ζωή και λέγεται ΚΚΕ... ΟΚ... το καταλαβαίνω! Συμπάσχω! Ούτε κι εγώ το στηρίζω, ούτε το ψηφίζω! Ξεκόλλα όμως από το αριστερό σου κόλλημα και δες τι σήμερα προτείνει κι η υπόλοιπη αριστερά! Και προτείνει σπουδαία πράγματα! Πράγματα που δεν έχουν υλοποιηθεί ποτέ, και που, σχεδόν σίγουρα, θα σε βγάλουν από την σημερινή ζοφερή κατάσταση.

Φυσικά και δεν σου προσφέρουν τρία αυτοκίνητα, πέντε τηλεοράσεις, τα αντίστοιχα βίντεο, δώδεκα υπολογιστές! Σου προσφέρουν όμως μία ζωή σίγουρη και ισορροπημένη, με ένα αυτοκίνητο, μία τηλεόραση, ένα βίντεο, έναν υπολογιστή με σύνδεση στο ίντερνετ, αλλά για όλους. Και φυσικά σου προσφέρει ίση παιδεία και υγεία και όλες τις κοινωνικές παροχές για όλους, και ίσες ευκαιρίες για όλους! Αυτό σημαίνει ισονομία και ισοπολιτεία! Ότι αυτά τα παραπάνω μπορούν να τα έχουν όλοι! Όχι μόνο εσύ που είσαι στέλεχος ενώ ο εργάτης πεινάει. Όχι μόνο ο εργάτης ενώ ο άνεργος πεθαίνει! Καταλαβαίνεις την διαφορά; Δεν παράγει ο καθείς για το ίδιο συμφέρον, αλλά ο καθείς για όλους! Για την παιδεία, για την υγεία, για την πρόοδο και για την τεχνολογία!

Παρέλειψα την οικονομία! ΠΡΟΦΑΝΩΣ! Προφανώς και την παρέλειψα, γιατί κανείς δεν δίνει μία δεκάρα για την οικονομία, παρά μόνο όσοι θέλουν να πλουτίσουν υπέρ των υπολοίπων. Μόνο όσοι θέλουν να πατρονάρουν τους υπόλοιπους. Είμαι ζώον ονειρευόμενο θα μου πεις;

Μπορεί, θα σου απαντήσω. Μπορεί... Μόνο τότε όμως αυτή η κοινωνία θα πάει μπροστά, θα σου απαντήσω. Μόνο τότε μπορεί αυτός ο πλανήτης να πάει μπροστά. Μόνο τότε μπορεί εμείς οι άνθρωποι να δούμε τους υπόλοιπους ανθρώπους ως ίσος προς ίσο και να πορευτούμε. Μέχρι τότε θα είμαστε μόνο έλληνες, τούρκοι, ιταλοί, γερμανοί, αμερικανοί, αφρικανοί ή ασιάτες και θα κοιτάζουμε ο καθείς το δικό του συμφέρον. Μόνο όταν ξεπεράσουμε τα σύνορά μας, μόνο όταν συνταχθούμε ως άνθρωποι ο ένας δίπλα στον άλλον θα ξεπεράσουμε αυτά στα οποία μας έχουν υποβάλλει οι τραπεζίτες και οι όμοιοί τους.

Μόνο τότε θα γίνουμε Άνθρωποι και θα ξεπεράσουμε τα εμπόδιά μας.

Σόρρυ που σε έβαλα να τα διαβάσεις όλα αυτά βραδιάτικο... Ίσως και να κοιμάσαι... Ξέρω ότι ίσως να ακούγεται σαν ευφυολόγημα, αλλά ισχύει... «κρίση είναι όταν το παλιό πεθαίνει και το καινούριο δεν μπορεί να γεννηθεί»...