Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

IKA το 2050



Αθήνα, 2050:

Κεντρικά γραφεία απόδοσης συντάξεων και πρόνοιας - ΙΚΑ

Τα κεντρικά γραφεία ήταν πραγματικά καλοφτιαγμένα. Μάρμαρο παντού, σιντριβάνι στην είσοδο, χαρούμενες ορχηστρικές μελωδίες να παίζουν στην υποδοχή. Διακρίνονται υπερσύγχρονοι ανελκυστήρες που μεταφέρουν από τον 1ο όροφο στον 25ο σε 5''. Τα γραφεία στην υπόλοιπη χώρα δεν χρειάζονται πια, καθώς η δραστηριότητα και οι παροχές του Ταμείου (του μόνου ταμείου) έχουν εδώ και δεκαετίες περιοριστεί δραστικά, από το Κραχ του 2012.

Έτσι, το Ταμείο αποφάσισε να κρατάει όμορφο το μόνο κτίριο του, και εφόσον μονιμότητα στη χώρα δεν υπάρχει για κανέναν εδώ και πολλά, πολλά χρόνια, απασχολεί αποκλειστικά φωτομοντέλα ηλικίας 20-22 ετών, για να ευφραίνει τους ασφαλισμένους. Όταν πατήσουν τα 23, απολύονται, και αντικαθιστούνται με νέες.

Ας δούμε την τυπική διαδικασία απόδοσης σύνταξης το 2050 - Με τα τότε υπολογιστικά συστήματα, όλη την δουλειά την κάνει η receptionist, που μοιάζει με σημερινό υπάλληλο των ΚΕΠ:

Ασφαλισμένος: Καλημέρα σας, θα ήθελα να αιτηθώ σύνταξη στο ΙΚΑ.

Receptionist: Μάλιστα. Παρακαλώ εισάγετε τον αντίχειρά σας στο DNA reader.
R: Ο κύριος Παπαδόπουλος Μηνάς, με ΑΦΜΑΔΤ 13567890ΑΒ12900? (Το κράτος αποφάσισε πριν μερικά χρόνια να καταργήσει όλους τους αριθμούς και να τους αντικαταστήσει με τον ΑΦΜΑΔΤ, που καταλαβαίνετε πως προκύπτει...)
Α: Ναι, εγώ είμαι.
R: Πολύ ωραία, βλέπω ότι έχετε 48 χρόνια προϋπηρεσία, και δικαιούστε εξτρά προσαύξηση στις παροχές του Κράτους σαν bonus επειδή εργαστήκατε πάνω από 45 έτη. Περιμένετε παρακαλώ...
Α: ...
R: Εισάγετε πάλι τον αντίχειρά σας στο DNA reader.
R: Ωραία, είστε έτοιμος! Το Ταμείο σας έχει εξουσιοδοτήσει για 30 κουπόνια φαγητού κάθε μήνα, 1 την ημέρα, και επιπλέον 10 κουπόνια για πρωϊνό ή βραδυνό, επειδή έχετε το bonus των 48 ετών. Επίσης, σας παρέχεται το επίδομα των 1680,95 ΕΥΡΩ (σημ: Αντίστοιχο με 168 Ε σήμερα) προκειμένου να το ξοδέψετε για οποιαδήποτε πολυτέλεια επιθυμείτε, όπως αγορά μη εξουσιοδοτημένων ειδών διατροφής, καφέ, ή νερό. Ευχαριστούμε που επιλέξατε το ΙΚΑ για την σύνταξή σας! Καλή σας μέρα!
Α: ...

(Αντιγραφή από άγνωστο συγγραφέα!)