Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Καλή χρονιά παιδάκια... Βιβλία; Του χρόνου!

Οι πρώτες υποψίες είχαν έρθει νωρίς. Ήδη από τον Ιούνιο είχαμε αρχίσει να ακούμε ότι «μπορεί και να υπάρξει πρόβλημα με τα σχολικά βιβλία». Με την γνωστή όμως βεβαιότητα πως δεν μπορεί να συμβεί κάτι τόσο τραγικό όσο το να ανοίξουν σχολεία τον Σεπτέμβρη δίχως σχολικά βιβλία, επαναπαυτήκαμε. Όχι ότι θα μπορούσαμε να έχουμε αλλάξει κάτι φυσικά!



Κι έτσι σήμερα, 9 του Σεπτέμβρη του έτους 2011, βρισκόμαστε στην πρώτη Παρασκευή πριν την έναρξη των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το δεδομένο πως την Δευτέρα τα παιδιά μας θα πάνε στο σχολείο για τον καθιερωμένο αγιασμό (δασκάλους και βιβλία μπορεί να μην έχουμε, αλλά από παπάδες άλλο τίποτα), και θα επιστρέψουν σπίτι με τις τσάντες άδειες.

Το τι έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες από τα χείλια της (αν)αρμοδίου υπουργού και της αντίστοιχης υφυπουργού είναι ανείπωτα και τραγελαφικά. Σε όσους ασχολούμαστε σοβαρά με τα θέματα της παιδείας, από όποιο μετερίζι του έλαχε του καθενός, όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν είτε το έντονο γέλιο, είτε το ακριβώς αντίθετο. Τον εξοργιστικό θυμό.

Βγήκε προχθές η κα υπουργός να μας ζητήσει, λέει, συγγνώμη για το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με τα βιβλία. Αλήθεια; Συγγνώμη; Ξεπλένει η συγγνώμη σου Άννα, το γεγονός ότι είσαι η μοναδική στην ιστορία της ανθρωπότητας υπουργός παιδείας που άφησε τα σχολεία και τους μαθητές τους δίχως βιβλία; Ξεπλένει η συγγνώμη σου το γεγονός πως μαθητές και δάσκαλοι θα βρεθούν για πρώτη φορά στην ζωή τους αντιμέτωποι με το πρωτοφανές να κάνουν μάθημα δίχως βιβλία;

Μας διαβεβαίωσε βέβαια η φίλη σου, στην υφυπουργό αναφέρομαι, πως θα έρθουν στα σχολεία DVD, ένα για κάθε δάσκαλο, ώστε να εκτυπώνουν κατά βούληση τις σελίδες των βιβλίων που χρειάζονται. Δουλευόμαστε ή μου φαίνεται; Έχει πατήσει καμία από τις δυο σας ποτέ σε σχολείο να δει πως λειτουργεί; Έχετε δει τα φωτοτυπικά μηχανήματα που έχουν τα σχολεία; Υπολόγισε καμιά σας πόσες φωτοτυπίες χρειάζονται τα σχολεία; Έναν απλό υπολογισμό για το δικό μας, μικρό σχετικά, σχολείο των περίπου 180 μαθητών. Αν για κάθε σχολική ώρα χρειάζονται 2 φωτοτυπίες για κάθε μαθητή (και βάζω το ελάχιστο!) θέλουμε 360 φωτοτυπίες, μιας κι έχουμε 5 διδακτικές ώρες, μιλάμε για 1.800 φωτοτυπίες ημερησίως! Που θα βγουν 1.800 φωτοτυπίες την ημέρα Άννα; Σε ποιο φωτοτυπικό; Σε ποιο σχολείο; Πότε; Ξαναρωτώ... δουλευόμαστε; Ή μου φαίνεται;

Ποιος θα πληρώσει το κόστος αυτό Άννα; Γιατί αν περιμένουμε από τα λόγια της φιλενάδας σου που μας διαβεβαίωσε πως θα έρθουν έκτακτα κονδύλια στις σχολικές επιτροπές, έχω να σου απαντήσω πως εμείς στο Χαλάνδρι ακόμα δεν έχουμε σχολική επιτροπή. Δεν υπάρχει το νομικό πρόσωπο. Οι παλιές σχολικές επιτροπές φυσικά καταργήθηκαν και οι διευθυντές των σχολείων δεν έχουν χρήματα αυτή τη στιγμή ούτε για να αλλάξουν μία βίδα! Όχι για  να τυπώνουν 2.000 φωτοτυπίες την ημέρα! Τόσο καλά τα έχετε καταφέρει!

Ένα έχω να πω! Αν αυτά είχαν γίνει στην Ιαπωνία, σίγουρα κάποιος υπουργός θα είχε κάνει χαρακίρι. Εδώ απλά δουλευόμαστε.