Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Κινδυνεύει η Πατρίς (;)

Όσο και να θέλω να σταματήσω να σκέφτομαι και να γράφω για τα όσα έγιναν την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη στο Σύνταγμα και γύρω από αυτό, οι πηγές που συνεχώς διαβάζω για τα γεγονότα πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά από τα γεγονότα, δεν με αφήνουν. Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να αφήσει την παραγωγή πολιτικής σκέψης γύρω από «την πλατεία» και τα εκεί τεκταινόμενα, αλλά και η ανάλυση των γεγονότων της 28ης και 29ης Ιουνίου έχουν την δική τους χρησιμότητα.


Ήδη από τα γεγονότα του Μαΐου, των προηγούμενων μεγάλων επεισοδίων, με τον σοβαρότατο τραυματισμό του Γιάννη Καυκά, είχαμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τον ψυχολογικό και πνευματικό φόρτο των ανδρών των ΜΑΤ. Οι πηγές που είχαμε, κυρίως ο απλός κόσμος που καθημερινά μιλάει με τα ΜΑΤ στον δρόμο, μας μετέφεραν πως τους έχουν εμφυτεύσει πως "αν κάτι συμβεί στην πλατεία, θα έχουμε χούντα". Στο ενδιάμεσο διάστημα παρατηρήσαμε μία έντονη αρθρογραφία και παραφιλολογία γύρω από το θέμα αυτό. Καθόλου τυχαία, πιστεύω, μία Κυριακή πριν τα γεγονότα της Τετάρτης, Ψυχάρης και Παπαχελάς κινήθηκαν στις ίδιες ακραίες θέσεις, και μετά ήρθε και η δήλωση του Πάγκαλου, που σε απλά αγγλικά μεταφράζεται "It's the Banks or the Tanks". Και σημερινές πηγές (π.χ. αυτή) αναφέρουν με περισσή γλαφυρότητα την πλύση εγκεφάλου που δέχτηκαν οι (ήδη, κατ'εμέ) λοβοτομημένοι ΜΑΤατζήδες. 

Τα παραπάνω με οδηγούν σε ένα απλό, καταφανές, και συνάμα επικίνδυνο συμπέρασμα... Πως εδώ και πάνω από ένα μήνα ο λαός που, φυσιολογικά, κατεβαίνει στους δρόμους διαμαρτυρόμενος για τα πιο αντιλαϊκά και επικίνδυνα μέτρα που έχει λάβει ποτέ κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας, ενάντια σε κάθε λογική από όποια πολιτική ή ιδεολογική σκοπιά κι αν τα δει κανείς, έχει απέναντί του μια στρατιά ΜΑΤ κυριολεκτικά αφιονισμένων και οπλισμένων με κάθε λογής χημικά και όχι μόνο όπλα, με την εντολή να «προστατεύσουν την πατρίδα»! Έχει κανείς πλέον καμία απορία για την λύσσα και το μένος των ΜΑΤατζήδων που όλοι βιώσαμε την Τετάρτη στους δρόμους; Έχει κανείς πλέον καμία απορία γιατί δεχθήκαμε τον βομβαρδισμό 2.860 βομβών χημικών (όταν σε μία μέση μέρα καταστολής χρησιμοποιούνται 150 έως 300 [πηγή]); Προσωπικά δεν έχω καμία απορία πλέον. 

Το ερώτημα λοιπόν που έρχεται εύλογα στο μυαλό μου, πια, δεν είναι αν «κινδυνεύει η πατρίς». Το ερώτημα είναι από ποιον κινδυνεύει. Διότι σίγουρα δεν κινδυνεύει από τον λαό που αθρόα κατεβαίνει στους δρόμους ζητώντας τα αυτονόητα. Το Σύνταγμά μας, που από όσο γνωρίζω είναι ακόμα σε ισχύ, είναι σαφές στο άρθρο 120, παράγραφος 4:

Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.  
Αν η βίαιη και δολοφονική καταστολή και η εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων, που η ίδια η Συνθήκη της Γενεύης απαγορεύει, τα οποία ζήσαμε τις περασμένες μέρες δεν αποτελεί βίαιη καταστολή του ίδιου του Συντάγματος, τότε περιμένω από κάποιον άλλον να μου υποδείξει τι είναι. Και για να προλάβω κάποιους από τις ενδόμυχες σκέψεις τους, τα τανκς στους δρόμους δεν είναι κάτι περισσότερο από αυτό που έγινε. Η μόνη διαφορά μεταξύ των ΜΑΤ και των τανκς είναι η διαφορά μεταξύ μίας δημοκρατικά εκλεγμένης χούντας και μίας στρατιωτικά επιβαλλόμενης χούντας. Το αποτέλεσμα όμως είναι ακριβώς το ίδιο και το αυτό: Χούντα.


Οι μάσκες πέσανε, και πέσανε με βία και με κρότο. Και ας πάψουμε να πιστεύουμε ότι η παρούσα κατάσταση αφορά μόνο το κυβερνών κόμμα... Σχεδόν κανένα από τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην παρούσα βουλή δεν εκφράζει κάτι διαφορετικό, ακόμα και αν προεκλογικά, από θέση λαϊκίστικης  αντιπολίτευσης, το αρθρώνει. Όποιος πιστεύει ότι ο Αντωνάκης ή η παρθενογεννημένη Ντορούλα ή ο φασίστας θα κάνανε κάτι διαφορετικό από την επιβαλλόμενη οικονομικοκοινωνική πολιτική του μπατσόκ, μάλλον θα πρέπει να κοιταχτούν καλά στον καθρέφτη και να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για την πολιτική σκηνή της χώρας μας.


Το ερώτημα έχει απάντηση. Η πατρίδα μας σαφώς και κινδυνεύει. Όχι απλά κινδυνεύει αλλά είναι πια στα πρόθυρα τους ξεπουλήματος προς όλους τους επίδοξους αγοραστές. Το ερώτημα πραγματικό ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Μένουμε στον καναπέ μας κουνώντας το κεφάλι συγκαταβατικά, πάμε μετανάστες σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες (βρείτε μου μία παρακαλώ!), ή βγαίνουμε έξω με σκοπό να το σταματήσουμε; Για μένα η απάντηση είναι απλή.


Θα σας δω στους δρόμους.


Υ.Γ. Στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά "Battlestar Galactica", όταν έγινε μία εξέγερση, ο αρχηγός του στόλου απάντησε σε κάποιον που του ζήτησε να κατεβάσει τον στρατό: «There's a reason you separate military and the police. One fights the enemies of the state, the other serves and protects the people. When the military becomes both, then the enemies of the state tend to become the people.» ή σε μετάφραση «Υπάρχει λόγος που διαχωρίζεις τον στρατό από την αστυνομία. Ο πρώτος πολεμά τον εχθρό του έθνους, η δεύτερη υπηρετεί και προστατεύει τον λαό. Όταν ο στρατός μετατρέπεται σε αστυνομία, τότε εχθροί του έθνους τείνουν να γίνουν οι πολίτες". Αυτόν τον απλό διαχωρισμό, μάλλον στην Ελλάδα τον ξέχασαν κάποιοι...