Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Μπερδεμένα συναισθήματα…



Παρακολουθώ την formula 1 από παιδί, σχεδόν μωρό… θυμάμαι τον εαυτό μου 7-8 ετών μπροστά στην τηλεόραση να παίζω «αυτοκινητάκια» ενώ μετέδιδε αγώνα f1… Ήταν η ταχύτητα που με διέγειρε;  Ήταν ο κίνδυνος; Η αδρεναλίνη; Η τεχνολογία; Οι πανέξυπνοι άνθρωποι; Δεν ξέρω. Με τα αυτοκίνητα από τότε είχα το κόλλημα, ποτέ δεν το έκρυψα. Παιδικό και εφηβικό μου όνειρο ήταν να γίνω κι εγώ οδηγός στην F1… Με φάγανε οι ιδεολογίες και τα διάφορα όμως, αλλά έγινα μηχανολόγος μηχανικός, άσχετα αν ποτέ τελικά δεν το έκανα επάγγελμα, για άλλους λόγους…

Πριν λίγο παρακολούθησα το τελευταίο grand prix που έγινε λίγες ώρες νωρίτερα στην Κίνα, στην Σαγκάη. Το κέρδισε ένα πολύ καλό παιδί, παρότι πλουσιόπαιδο, γόνος παλαιού πρωταθλητή της F1, ο Nikko Rosberg. Και το κέρδισε οδηγώντας μία Mercedes.




Ένα παιδί του απόλυτου καπιταλιστικού συστήματος, οδηγώντας αυτοκίνητο μίας εταιρείας σύμβολο του απόλυτου καπιταλισμού, κέρδισε το grand prix που έγινε στην χώρα που από τον απόλυτο κομμουνισμό την οδήγησαν στον πλέον άκρατο, αχαλίνωτο καπιταλισμό, την χώρα που εκτελώντας τους απόλυτα εκμηδενισμένους και πάμφτωχους πολίτες της δημιουργεί εκατομμύρια εκατομμυριούχους.

Την επόμενη βδομάδα το τσίρκο της F1 θα πάει στο Bahrain… σε μία χώρα του Αραβικού Νότου. Μία χώρα που εδώ και πάνω από έναν χρόνο έχει επαναστατήσει εναντίον της σκλαβιάς της , εναντίον ενός κράτους που εκμεταλλευόμενο τον ορυκτό πλούτο της χώρας έχει ηγέτες ζάμπλουτους σωτήρες και από την άλλη πολίτες σκλάβους εργάτες. Σε αυτήν την χώρα θα πάνε οι ζάμπλουτοι επιχειρηματίες να στήσουν το σόου της F1, με την δικαιολογία (δια στόματος Εκλεστόουν, αφεντικού της F1) ότι «κι αν δεν πάμε, θα σταματήσουν οι διαδηλώσεις; Την άλλη μέρα οι πολίτες θα είναι καλά;», όταν όλοι γνωρίζουμε πως το δικό του θέμα είναι η απώλεια εσόδων και κερδών από την μη πραγματοποίηση του Grand Prix



Το Grand Prix του Bahrain σαφώς και δεν θα το δω. Η ικανοποίηση των πολιτικών μου ιδεών έρχεται πρώτη σε σχέση με την ικανοποίηση των φτηνών μου αισθημάτων. Αν οι κύριοι της F1 θέλουν να μας δίνουν «άρτον και θεάματα» προς όφελος των συνκαπιταλιστών ηγεμόνων σεΐχηδων, εγώ δεν θα αγοράσω.

Μίστερ Μπέρνυ, κράτα την F1 για την πάρτη σου… Στον δικό μας κόσμο θα την κάνουμε αλλιώς…